Akustik Kaplama Çeşitleri

Akustik Kaplama Çeşitleri

Akustik kaplama çeşitleri aşağıda verilmiştir:

  • Akustik kumaş kaplı panel
  • Üç boyutlu akustik duvar kaplama
  • Akustik tavan kaplama
  • Akustik masa kaplama
  • Akustik ara bölücü paravan

Akustik kaplama çeşitleri; tavanda asılı şekilde, duvara monte edilerek veya yapıştırma yöntemi ile sabitlenebilmektedir. Kendiliğinden yapışkanlı olan kumaş panellerin kağıtları çıkartıldığında direkt yapıştırma işlemi yapılabilmektedir. Akustik kaplama; sesin yalıtımının ve hacminin sağlanması için uygulanan bir yöntemdir. Malzeme ve çeşidine göre değişmekle beraber; tavanda, duvarda ve zeminde akustik kaplamadan yararlanılabilmektedir. Ortamdaki sesin dengesini sağlayarak yankıyı yok ederken aynı zamanda dekorasyona da olumlu etkisi bulunmaktadır. Toplantı salonu, ofis, sinema, radyo odası, stüdyo gibi ortamlarda tercih edilmektedir.

Akustik Kaplama Çeşitlerinden Kumaş Kaplı Panel

Kumaş kaplı panelin içerisinde cam yünü bulunmaktadır. Ses izolasyonunu ve yalıtımını bu şekilde sağlamaktadır. Aynı zamanda yankı sorunu yaşanmasını da önlemektedir. Ses emici özelliğine ek olarak ön yüzeyinin darbeye karşı dayanıklı olması da kullanıcı açısından avantaj yaratmaktadır. Çoğunlukla duvarlarda tercih edilen bir akustik kaplama çeşididir. Ancak tavan uygulamalarında kullanıldığında da verim alınabilmektedir. Farklı renk ve şekillerde üretimi yapılabildiği için işlevinin yanı sıra dekoratif bir üründür.

Üç Boyutlu Akustik Duvar Kaplama Çeşidi

3D akustik duvar paneli, dekoratif bir görünüm sağlaması sebebi ile tercih edilmektedir. Ortam akustiğini sağlamasına ek olarak farklı model ve şekilleri ile farklı şekillerde tasarlanabilmektedir. Kumaş kaplı panel ile aynı ürün kullanılarak ortam akustiği elde edilmektedir. Ses emici özelliği sağlayan ana malzeme cam yün olmaktadır. İstenen ebat ve kalınlıkta üretimi sağlanarak üç boyutlu bir görüntü verilebilmektedir.

Akustik Tavan Kaplamaları

Tavan kaplamaları, büyük ölçekli ortamlarda hem uğultunun hem de yankının azaltılması için kullanılan bir kaplamadır. Akustik kaplama çeşitleri içerisinde bulunan tavan kaplamaları çoğunlukla ofislerde, müzelerde, lobilerde ve konferans salonlarında kullanılmaktadır. Yüksek tavanlı mekanlarda kullanılması tercih edilmektedir. Dekoratif açıdan tavan kaplamalarından yararlanmak istenildiğinde, yatay olarak asılabilmektedir.

Asma tavan panelleri ile akustik kaplama yapılırken açık tesisat da gizlenebilmektedir. Bu sayede mekanda ses akustiği sağlanabilirken buna ek olarak dekoratif bir görüntü oluşturulup görüntü kirliliği de engellenebilmektedir. Yangın dayanımı ve neme karşı dayanıklılığı yüksek olan bir akustik kaplama çeşididir.

Akustik Masa Kaplamaları

Masa kaplamaları akustik ses emici kumaş ile yapıldığında, gürültü engellenmektedir. Özellikle çağrı merkezi ve ofislerde gürültü fazla ve çalışma temposu da yüksek olmaktadır. Gürültünün yayılmasını önlemek için masalara akustik ses emici kumaş monte edilebilmektedir. Masa üzerine kolayca monte edilebilen bir kumaştır. Hem ön hem de arka yüzeyi darbeye karşı dayanıklı olan bir kumaştır ve ses yalıtımını sağlama özelliğine sahiptir. Dayanıklılığı yüksek olduğu için kolay deforme olmayan bir akustik ses emici kumaştır. Bu sebeple ofis gibi ortamlarda aynı zamanda notluk olarak da tercih edilebilmesi mümkündür. Raptiye ile not yapıştırıldığında kumaşta deformasyon gözlenmemektedir.

Akustik Ara Bölücü Paravan Yapımı

Akustik paravan; ses emici özelliğe sahip olan kumaşlara ek olarak levhalar kullanılarak yapılan bir üründür. Cam yünlü levhaların alüminyum profiller içerisine oturtulması ile elde edilmektedir. Farklı renk seçenekleri ile satın alınabildiği için kullanılacak olan alanın dekorasyonuna da kolaylıkla uydurulabilmektedir. Aynı zamanda istenen ölçüde yaptırılabilmesi ve bu sayede bulunulan ortamda daha fazla verim alınabilmesi mümkündür.

Akustik kaplama çeşitlerinden olan ara bölücü paravan; gürültünün yoğun olduğu geniş ortamlarda gürültüyü azaltabilmek amacı ile kullanılmaktadır. Aynı zamanda hava sirkülasyonu da sağlayabilmektedir. Ses akustiğini dengelediği için çoğunlukla ofislerde veya çağrı merkezlerinde kullanılabilmektedir.

Yazı Başlıkları

Diğer Yazılar