Akustik Kumaş Panel Nedir?

Akustik Kumaş Panel Nedir?

Akustik kumaş panel, ses yalıtımı uygulamasında tercih edilen yalıtım malzemelerinden biridir. Dekoratif olarak da gelişkin bir görünüme sahip olan kumaş panel, pek çok model ve renk seçeneğine sahiptir. Kumaş panellerin kumaş yüzeyleri, solma ve yanma gibi olumsuz etkilere karşı dayanıklı bir şekilde üretilmektedir.

Panel Yapımında Hangi Malzemeler Kullanılır?

Panel yapımında kullanılan malzemeler, yıpranma ve yanmaya karşı dayanıklı olan hammaddelerden tercih edilmektedir. Ses yalıtım malzemeleri kullanılarak geliştirilen kumaş paneller, cam yünü, taş yünü ve sünger gibi ürünler kullanılarak üretilmektedir. Panellerin dış kaplaması yani görünür kısımları, kumaş, ahşap ya da keçe gibi malzemeler kullanılarak, tamamen müşteri isteğine göre hazırlanabilmektedir. Kullanılan malzemeler şunlardır:

  • Taşyünü: Yaklaşık 95 yoğunluğa sahip olan taş yünü, en yüksek 110 yoğunlukta geliştirilmektedir. Oldukça yoğun bir yapıya sahip olan taş yünü, yüksek yalıtım performansı sağlar.
  • MDF Sünger: Yumuşak MSF sünger üzerine kumaş kaplaması yapılarak hazırlanan yalıtım malzemesi, ses iletiminin neredeyse tamamen engellenmesine olanak vermektedir.

Kumaş Panel Nerelerde Kullanılır?

Kumaş panel kullanım alanları, oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Tiyatro ve konser alanları gibi, sesin her yere iletilmesi gereken ama aynı zamanda da göze hitap eden bir dekorasyona sahip olması istene alanlarda kullanılan kumaş panel sistemi, aynı zamanda toplantı salonu gibi dış ortamdan tamamen izole olması istenen yerlerde de tercih edilmektedir. Müzik kayıt odaları ve stüdyolar gibi sesin yansıma yapmaması ve eko sorunları yaşanmaması gereken yerlerde de yüksek verim sağlayan sistem, sesin emilmesine olanak vererek yankı oluşumunun önüne geçilmesini sağlar.

Sesin yalın ve daha anlaşılabilir bir hale gelmesine olanak veren yalıtım sistemi, kongre salonu gibi aynı anda binlerce insanın toplandığı yerlerde de iyi bir akustik yaratmaktadır. Dekoratif özelliği ve pek çok renk ve desen seçeneği buluna kumaş panel, ev yalıtımlarında da tercih edilmektedir.

Kumaş Panelin Özellikleri Nelerdir?

Kumaş panelin özellikleri arasında, dayanıklı yapısı öne çıkmaktadır. Kumaş panelin teknik özellikleri şu şekilde sıralanabilir:

  • UNE-EN 13501-1:2007 standardına göre, B s2 d0 sınıfında olan yangına karşı dayanıklılık,
  • 90-0.95 aralığında olan bir akustik NRC değeri,
  • 20 MM ila 40 MM arasında değişebilen ve kullanıcının isteğine göre hazırlanan kalınlık değeri,
  • Dayanıklı özel kumaş kullanımı,
  • Kullanıcının isteğine bağlı olarak derzli ya da düz köşe seçeneği,
  • Kullanılacak alanın boyutuna göre ayarlanabilen ebat seçeneği,
  • 95 kg/m3 yoğunluğa sahip olan akustik malzeme kullanılarak kaplanan levha özelliği bulunmaktadır.

Sağlığa zararlı olmayan maddeler kullanılarak üretilen kumaş paneller, özel sıvı bazlı yapıştırıcılar kullanılarak, kolay bir şekilde uygulanabilmektedir. Kendinden yapıştırıcı özelliğe sahip olan çeşitleri de bulunan yalıtım malzemesi, daha pratik bir kullanım alanı sağlamaktadır. Ses yalıtımı bakımından son derece güçlü olan yalıtım ürünü, uzun süreli bir dayanıklılığa da sahiptir. Kumaş yüzey kullanılarak üretilen ürün, ısıya dayanıklı yapısı ile bir yangın olduğunda tutuşmaz.

Kumaş Panelin Çeşitleri Nelerdir?

Kumaş panel çeşitleri, kare, dikdörtgen, üçgen ya da petek biçiminde geometrik şekillerden yararlanılarak tasarlanabilmektedir. Kullanıcının talebine göre de hazırlanabilen kumaş panel, farklı geometrik şekillerin birleştirilmesiyle, koreografik şekilde de hazırlanabilmektedir. Kumaş paneller, kullanılacak alana uygun şekilde, istenilen ebatlarda üretilebilmektedir. Panel üretiminde, müşteri talepleri baz alınmaktadır.

Pek çok renk ve modele sahip olan akustik kumaş paneller, iç mekân tasarımlarının bir parçası olarak değerlendirilebilmektedir. Görünür şekilde dışardan yapılan yalıtımlarda kullanılan ürün, yüksek ses emme özelliği ile kafe ve bar gibi açık alanlarda da kullanılmaya uygundur.

Yazı Başlıkları

Diğer Yazılar