Ses Yalıtımında Doğru ve Yanlışlar

Ses Yalıtımında Doğru ve Yanlışlar

Ses yalıtımında doğru ve yanlış uygulamalar, sesin iletilme oranını etkilemektedir. Ses yalıtımı, genel mantığıyla bütün boşlukların sağlam, kalın ve emici malzemeler kullanılarak kaplanması prensibine dayanmaktadır.

Sert Malzeme Bağlantısı

Sert malzeme bağlantısı yapılması, yalıtımın zayıflamasına neden olmaktadır. Döşeme kaplamasında kullanılan süpürgeliklerin çivi ve vida gibi sert malzemeler kullanılarak bağlanması, ses köprüsü oluşmasına neden olmaktadır. Diğer bağlantı alanlarıyla birleşen ses köprüleri, koşu duvarlara ses iletilmesine neden olarak yalıtımın bozulmasına yol açmaktadır. Ses köprüsü oluşumunun engellenmesi için, süpürgeliklerin silikon gibi elastik malzemeler kullanılarak monte edilmesi gerekmektedir.

ses-yalitimi-nasil-yapilir

İnşat Uygulaması Hataları

İnşat yapımı uygulamaları sırasında, örülen duvarlara kullanılan derz haçlarının yetersiz kalması da ses yalıtımının bozulmasına neden olmaktadır. Örülen duvarlarda kullanılan gazbeton, tuğla veya bims gibi malzemelerin dört tarafının da harçla kaplanması, ses geçişinin engellenmesini sağlamaktadır. Yapılan çift duvar uygulamasında, duvar arasında bulunan boşlukların tamamen yalıtım malzemesi kullanılarak doldurulması ve boşluğun ortadan kaldırılması, sesin iletilmesine yol açarak yalıtımın bozulmasına neden olmaktadır. Ses yalıtımı, titreşerek yayılım gösterme özelliğine de sahip olduğu için, boşlukları dolduran malzemeler, titreşimin iletilmesine neden olabilmektedir.

pencere-ses-yalitimi

Pencere ve Kapı Montajı

Pencere ve kapıların montajında, esnek yapılı malzemelerin kullanılmaması, ses yalıtımının bozulmasına neden olabilmektedir. Özellikle bağlantı noktalarında sert malzemeli bağlantı araçlarının kullanılması durumunda akustik sızıntılar meydana gelebilmektedir. Pencere ve kapılarda bulunan açıklıklarında kapatılması gerekmektedir. Hava geçirmez contalar kullanılarak kapatılan boşluklar, ses yayılımının önüne geçerek ses yalıtımının korunmasını sağlamaktadır.

duvar-asma-modelleri

Duvar Örülme Sıralaması

Duvar örülme sıralamasında hataların yapılması da ses iletimine neden olmaktadır. Yüzer şap yapılmasının ardından duvar örülmesi, duvarların içinde ses köprüsü oluşmasına ve seslerin iletilmesine neden olmaktadır. Ses köprüsü oluşturmayan doğru uygulama, duvar örüldükten sonra yüzer şap uygulamasının yapılmasıdır. Doğru uygulama yapıldığında yüzer şap kesintiye uğrayacak ve ses köprüsü oluşumu engellenmiş olacaktır.

asma-tavan-modelleri-nasıl-yapilir

Asma Tavan Uygulaması

Asma tavan uygulamaları sırasında, bölücü eleman olan duvarların asma tavanın altından kesilmesi ve sert malzemeler kullanılarak bağlantı yapılması gibi yanlış uygulamalar, ses köprüsü oluşmasına neden olmaktadır. Bu yanlış uygulamalarda, sesler bağlantı noktalarından, köprülerden ve arada bulunan boşluklardan yayılarak komşu duvarlara aktarılmaktadır. Ses geçişinin engellenmesi için, asma tavan uygulamalarında öncelikle duvarların örülmesi gerekmektedir. Asma tavan, bu uygulamanın ardından yapılmalı ve tavanın bağlantı yerlerinde kullanılan malzemeler de elastik yapılı olanlardan seçilmelidir.

Asma tavanların akustik olarak daha verimli bir şekilde kullanılması için delikli yüzeylerin tercih edilmesi gerekmektedir. Tavanın kendi hacminin gürültüsünün azalması için sert maddelerle bağlantı yapılmaması gerekmektedir. Böylelikle frekans aralığı düşük ya da yüksek olması fark etmeden bütün sesler kolay bir şekilde yutulabilmektedir.

komsu-duvar-ses-yalitimi

Komşu Duvar Uygulaması

Komşu duvar uygulamasında yapılan bir hata olarak, prizlerin ya da telefon anteni bağlantı noktalarının sırt sırta getirilmesi, ses köprüsü oluşmasına neden olmaktadır. Ses köprüsünün ve iletiminin engellenmesi için komşu duvarlara yerleştirilen priz ve anahtarların şaşırtmalı yöntem kullanılarak monte edilmesi gerekmektedir. İki komşu mutfak arasında ses yalıtımı yapılabilmesi için çift katlı duvar uygulamasının kullanılması gerekmektedir. Çift katlı duvar uygulanamıyorsa, bağlantılar için şaft yapılarak da ses geçişinin engellenmesi mümkündür. Elektrik prizleri ve anahtarlar, bölücü eleman olarak kullanılan duvarlara temas etmemelidir. Arada elastik malzemelerin kullanılması, ses iletiminin engellenmesini sağlamaktadır.

Klima gibi cihazlar monte edilirken, komşu duvarlar tercih edilmemelidir. Bu cihazların arkasında bulunan duvarla cihaz arasına ince bir yalıtım malzemesi uygulanarak ses iletimin önüne geçilebilir.

Yazı Başlıkları

Diğer Yazılar