Stüdyolarda Akustik Ses Düzenlemeleri Nasıl Yapılır?

Stüdyolarda Akustik Ses Düzenlemeleri Nasıl Yapılır?

Stüdyolarda akustik ses düzenlemesi, çeşitli malzemeler kullanılarak yapılan yalıtımlarla gerçekleştirilir. Yalıtım için kullanılan malzemeler, sesin içerde hapsedilmesini, ses dengesinin sağlanmasını ve dış ortamlarda bulunan seslerin dış ortamlarda kalmasını sağlamaktadır. Akustik ses düzenleme sistemleri, stüdyo, konferans salonu, tiyatro, sinema, hastane odası, jeneratör kabini, gitar odası ve ev sineması gibi ortamlarda da kullanılarak ses yalıtımı sağlar.

Akustik Panel Kaplama Nedir?

Akustik panel kaplaması, genellikle dekoratif bir görünüm elde edilmek istenen alanların ses düzenlemesinde kullanılmaktadır. Çeşitli renklerde üretilen panel kaplama, yanmaz özelliği ile güvenli bir kullanım da sağlamaktadır. Ortam içerisinde bulunan seslerin, tavan ve duvar gibi alanlara çarparak azalmasını ya da kaybolmasını engelleyen paneller, düşük ve yüksek frekans aralığında olan tüm seslerin net bir şekilde duyulmasına olanak vermektedir.

Akustik paneller, kumaş ve ahşap malzeme seçimine göre 2 farklı şekilde yapılabilir. İletişim kurulan alanlarda seslerin net bir şekilde yayılmasını sağlayan sistem, sinema ve tiyatro gibi ses dinleme özellikli aktivitelerin gerçekleştirildiği salonlarda da kullanılır.

Akustik Danışmanlık Nedir?

Akustik danışmanlık, belli bir amaç doğrultusunda, ses düzenlemesi yapılmak istenen alan için verilen proje ve ekip desteklerinden oluşmaktadır. Akustik danışmanlığın amacı, ortamın ses düzenleme ihtiyacına uygun şekilde çözümlerin üretilmesidir.

Küçük salonlar için verilen danışmanlık hizmetlerinde, hesaplama şablonlarının kullanılması hızlı çözümlerin üretilmesi için yeterli olmaktadır. Bu sistemler genellikle, restoran, toplantı ve seminer odaları ya da açık ofis ortamlarında tercih edilmektedir. Bu alanlarda daha kolay işlem yapılmasının sebepler, alanın geometrik işlemlerinin daha basit olması, akustik sistem tasarımlarının daha fazla hata kaldırması ve mesafenin kısa olmasıdır.

Büyük salonlar için verilen hizmet ise, optimizasyon gerektirmeleri ya da öngörülmesi güç olan akustik hesaplamalar yapıldığı için daha zordur. Bu sistemler, açık hava konser alanları, kapalı konser salonları ve kongre merkezleri gibi aynı anda binlerce kişiye hizmet verebilen alanlarda kullanılmaktadır. Ses kayıt odası gibi küçük alanlara sahip ortamlar için de hassas ses düzeneği gerekli olduğu için bu sistem kullanılmaktadır.

Akustik Ses Yalıtımı Nasıl Yapılır?

Akustik ses yalıtımı, yeni yapılan yapılarda yasa ile mecburi hale getirilmiştir. Parazit ve gürültü gibi rahatsız edici sesleri en aza indiren sistem, yen, apartmanlarda da kullanılarak sesin diğer dairelere gitmesine engel olmaktadır. Akustik düzenlenmenin yapılması için en yaygın şekilde kullanılan sistemlerden biri, duvarlara akustik sünger yerleştirilmesidir. Akustik süngerler, en çok çoklu yaşam olan apartmanlarda tercih edilir. Akustik düzenlenmenin sağlanması için, ses koruma sistemlerinin yalnızca duvara yapılması yeterli değildir. Ses geçirmeyen malzemeler, tavan ve tabanlarda da kullanıldığında, ortam tamamen izole edilmiş olur.

Akustik Sünger Nedir?

Akustik sünger, ses yalıtımı yapılırken en yaygın şekilde kullanılan malzemelerden biridir. Açık hücreli ses emici özelliğe sahip olan akustik süngerler, yanmaz özelliğe sahip olduğu için herhangi bir kazaya neden olmazlar. Ses düzenleme sistemlerinde tercih edilen malzeme, farklı renk ve tasarıma sahip olduğu için, açık bir şekilde kullanıldığı alanlarda dekoratif bir görüntü elde edilmesine de olanak verir. Stüdyo ve kayıt odası gibi alanlarda kullanılan süngerlerin modelleri şunlardır:

  • Piramit süngerler,
  • Yumurta süngerler,
  • Labirent süngerler,
  • Special süngerler,
  • Bondex Süngerler,
  • Bariyerleri yalıtım süngerler,
  • Düz akustik süngerler,
  • Panel süngerler.

Kullanılacağı alana göre şekli seçilen yalıtım süngerleri, özel yapıştırıcılar kullanılarak duvara, taban ve tavan kısımlarına montelenir. Kendinden yapışkanlı modele sahip olan süngerler de arkasında bulunan bant aracılığıyla yapışır.

Yazı Başlıkları

Diğer Yazılar