Ses Yalıtımı Nasıl Yapılır?

Ses Yalıtımı Nasıl Yapılır?

Ses yalıtımı yapılması için, yalıtım yapılmak istenen alana uygun malzemelerin seçilmesi gerekmektedir. Ses yalıtımı, dışardan gelen seslerin engellenmesi ve ortamda bulunan seslerin dışarı yayılmasının önüne geçilmesini sağlamaktadır. Yeni imar yasasına göre, yapılan bütün apartmanların iç ve dış cephesinde, ses yalıtımı zorunlu bir uygulama haline getirilmiştir.

Ses Yalıtımında Kullanılan Malzemeler

Ses yalıtımı için kullanılan malzemeler, yalıtım yapılacak alanın yapısal özelliklerine göre seçilmektedir. Ses yalıtımı yapılacak yer zemin bölgesi ise kullanılan malzeme kauçuk, mantar şilte şap altı zemin kauçuk veya PVC kauçuk tabanlı halılardan seçilmektedir.

Duvarlarda yapılacak yalıtım işlemi için kullanılan malzemeler, ortamda bulunan sesin şiddetine göre değişiklik göstermektedir. Düşük seviyedeki sesler için genellikle piramit, yumurta ya da melamin yalıtım süngerleri tercih edilmektedir. Ortam sesi yüksekse, süngerpan olarak da bilinen rebonded bondex süngerler kullanılarak yalıtım yapılır.

Ses yalıtımının yapılacağı alanlar, stüdyo, konser alanı, sinema salonu ve ev sinema salonu gibi sesin kaliteli yayılması ve içerde tutulması gereken yerler ise yalıtım malzemesi olarak bariyerli süngerler kullanılmalıdır.

Komşu Duvar Ses Yalıtımı Nasıl Yapılır?

Komşu duvar ses yalıtımı, özellikle çok fazla kişinin bitişik ya da altlı üstlü şekilde yaşadığı apartman dairelerinde uygulanmaktadır. Komşu duvar ses yalıtımı, ortak şekilde kullanılan duvarın üzerine süngerpan yapıştırılmasıyla gerçekleştirilir. İşlemin gerçekleştirilmesi için, çelik profil ile yaklaşık olarak 5 cm eninde bir hava boşluğu bırakıldıktan sonra, yüzeyin tamamı alçıpan ile kaplanmaktadır. İşlemin ardından, ses yalıtım malzemesi alçıpan üzerine özel yapıştırıcılar kullanılarak monte edilir ve yalıtım malzemesinin üzeri bir kez daha alçıpan kullanılarak kapatılır.

Bu uygulamam tek başına sesi büyük ölçüde engellemektedir. İki taraflı uygulanan ses yalıtımı işlemi, karşılıklı ses iletiminin %90’a kadar engellenmesini sağlamaktadır. Uygulamanın gerçekleştirileceği alanın düz ve temiz olması gerekmektedir. Uygulama için kullanılan sıvı bazlı yapıştırıcı duvara sürüldükten sonra yalıtım malzemesi hızlı bir şekilde monte edilir. Yalıtım için kullanılan yapıştırıcılar hızlı bir şekilde kurumaktadır. Eğer ortamın ses şiddeti yüksekse, yalıtım süngerinin kalınlığı biraz daha fazla tutulabilir.

İnşaatlarda Ses Yalıtımı Nasıl Yapılır?

İnşaatlarda ses yalıtımı, hafifleyen yeni nesil inşaat malzemeleriyle birlikte seslerin daha kolay yayılmasının önüne geçmek için yapılmaktadır. İnşatlarda izolasyon yapılan alanlar şunlardır:

  • Katlar arasında meydana gelen hava ve darbe kaynaklı seslerin engellenmesi için şap ya da parke altına,
  • Aynı katta bulunan dairelerin ortak duvarlarına,
  • Dış ortamlardan gelebilecek gürültülere karşı çatı ve pencere kenarlarına,
  • Banyo ve tuvaletlerde bulunan havalandırma boşluklarına,
  • Atık su ve tesisat borularının izolasyonuna,
  • Bina koridorları ve otopark tavanlarına,
  • Mekanik odalarda bulunan Hidrofor, jeneratör, asansör odaları ve ısıtma-soğutma tesisat katlarında titreşim ve gürültü yayan cihazların gürültüsünün engellenmesinde,
  • İç mekân ya da toplantı odalarının giriş kısımlarında ses yalıtımı uygulamaları tercih edilmektedir.

İnşaatlarda Kullanılan Yalıtım Malzemeleri Nelerdir?

İnşaat yalıtımında tercih edilen malzemeler, titreşim ve darbe emici şiltelerden seçilmektedir. Bu ürünler, topuk ve yürüme nedeniyle oluşan seslerin engellenmesinde kullanılmaktadır. İnşaat yapımında kullanılan döşeme malzemesi ve cinsine göre seçilen yalıtım şilteleri, parkelerin altına serbest bir şekilde serilerek kullanılmaktadır. İnşaatlarda yerden yapılan ses yalıtımı, yerden ısıtma sistemlerinin çalışmasını engellemez. Yalıtım şilteleri kullanılırken aralarda hiç boşluk kalmamasına dikkat edilmelidir. İnşaat yalıtımında ele alınan kısımlar şunlardır:

  • Katlar arasında bulunan döşemeler,
  • Parke ile şap arası,
  • Spor salonu ve hamam gibi sosyal ve ortak alanlar,
  • Binanın temel ve taşıyıcı kolon ve duvarları.

Yazı Başlıkları

Diğer Yazılar