Tavanda Ses Yalıtımı Nasıl Yapılır?

Tavanda Ses Yalıtımı Nasıl Yapılır?

Tavanda ses yalıtımı yapılması için, öncelikle ses yalıtımı yapılan ortamın özelliklerine uygun bir yalıtım malzemesi kullanılması gerekmektedir. Bir binanın henüz yeni inşa edildiği iskelet halinde de yapılan ses yalıtımı, bina aktif bir şekilde kullanıldıktan sonra da yapılabilmektedir. Yeni imar yasasına göre, bütün binaların yapım aşamasında yalıtım işleminin tamamlanmış olması gerekmektedir.

Tavan Ses yalıtımı Yapılmasının Nedenleri

Tavan yalıtımı yapılmasının en önemli nedeni, alt kattan yukarı, üst kattan da aşağı ses iletiminin engellenmesidir. Ses yalıtımı yapılmasının bir diğer nedeni de ortamda bulunan seslerin muhafaza edilmek istenmesidir. Evde sinema sistemi kurulurken ya da bir stüdyo hazırlanırken, sesin içerde muhafaza edilmesi, daha kaliteli bir kullanım alanına sahip olmak anlamına gelmektedir. Sesin yalıtımsız duvarlara çarpması, bir kısım sesin kaybolmasına, diğer kısmın da yankılanmasına neden olmaktadır. Stüdyo gibi ses kayıt alanlarında yankı olması, kaydedilen sesin düşük kalitede olmasına neden olacağı için yalıtım yapılması zorunludur.

Tavan Ses Yalıtımı Nasıl Uygulanır?

Ses yalıtımının uygulanması için, öncelikle ortamın ihtiyacına göre yalıtım malzemesi seçilmelidir. Malzemeler ses yoğunluğuna göre seçilmektedir. Ortamın ses yoğunluğunun tespit edilmesi için keşif işlemi yapılmalıdır. Keşif işlemi yapılarak ortamın ihtiyacına uygun malzemenin seçilmesinin ardından, yalıtım yapılmak istenen yüzey alçıpan kullanılarak kaplanır. Yalıtım malzemesi yapıştırılmadan önce, uygulama alanının düz ve temiz olması gerekmektedir. Pürüzlü yüzeylere yapılan ses yalıtımı işlemleri fazla uzun ömürlü olmamaktadır. Malzemelerin yapıştırılabilmesi için, yalıtım işlemine özel olarak geliştirilen yapıştırıcıların kullanılması gerekmektedir. Yalıtım malzemesinin yapıştırılmasının ardında, bir kat daha alçıpan geçilerek işlem bitirilir.

Tavan Ses Yalıtımında Kullanılan Malzemeler

Tavan yalıtımında kullanılan malzemeler, yalıtım yapılan alanda, ses frekansının hangi aralıkta olacağına göre değişiklik göstermektedir. Yalıtım için kullanılan malzemeler şunlardır:

  • Bariyerli Akustik Süngerler: Üst yüzeyinde akustik labirent, piramit ve yumurta gibi şekillerde geliştirilen ses emici özelliği bulunan akustik sünger olan malzemenin alt yüzeyinde de düz yanmaz köpük bulunmaktadır.
  • Bariyerli Melamin Sünger: Köpük kullanılarak elde edilen açık renkli bariyer süngerlerin, ağır ses bariyeri monte edilen halidir. Ses kalitesinin arttırılmak istendiği ortamlarda kullanılmaya uygundur.
  • Dekoratif Akustik Süngerler: Ortamlarda bulunan ses sorunlarının çözülmesi için kullanılan süngerler, renk ve model seçenekleri ile dekoratif bir görünüm elde etmek amacıyla da tercih edilmektedir.
  • Akustik Ahşap Pan: Delikli ve derzli modelleri bulunan paneller, yankı ve yansıtma giderici özelliklere sahiptir.
  • Akustik Kumaş Kaplı Paneller: Duvarlara da uygulanabilen renkli ve desenli seçenekleri bulunan kumaş kaplama paneller, dekoratif açıdan da oldukça kullanışlıdır. Kumaş kaplamalı paneller, yankı, eko ve ses karışıklığı gibi problemlerin giderilmesinde kullanılırlar.
  • Epdm Ağır Ses Bariyeri: Mükemmel akustik performans ve dayanıklılık sağlayan malzeme, akustik süngerlerle beraber kullanılabilmektedir. Tavanda kullanılan ürün, zemin ve duvar yalıtımında da tercih edilmektedir. Yalıtım malzemesi, panel ya da rulo şeklinde satılmaktadır.

Tavan Ses Yalıtımı Nerelerde Kullanılır?

Tavan ses yalıtımının kullanım alanları, oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Stüdyo ve kayıt ortamlarında kullanılmaya uygun olan ses yalıtımı, sesin kaybolmasını engeller. Tiyatro ve sinema salonlarında da kullanılan uygulama, sesin en uzak noktaya kadar ulaşmasında da etkilidir. Tavan ses yalıtımı, bina henüz inşaat halindeyken yapılırsa, herhangi bir alan kaybı yaşanmaz. Ancak daha sonradan yapılan yalıtımlar, yalıtım malzemelerinin kaplayacağı alan düşünüldüğünde, 14 cm kadar bir yer kaybına neden olmaktadır. Tavan yalıtımı, apartmanlarda da kullanılırken, otopark, spor salonu, sauna ve hamam gibi sosyal ve ortak alanlarda da yer almaktadır.

Yazı Başlıkları

Diğer Yazılar